Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Γενέθλια ημέρα Περαίας. Μνήμες-αποχές-αντιθέσεις! (βίντεο)



Του Γιώργου Νικολαΐδη (gnborn2shoot)

Μια γενέθλια ημέρα που τελικά (καλώς) ήταν τετραήμερο ποικίλων εκδηλώσεων.
Μια εξαίρεση στον καθιερωμένο ετήσιο εορτασμό, σε χρονική διάρκεια και πλήθος εκδηλώσεων.
Και αξίζει το «εύγε» στους φορείς που συνεργάστηκαν με τον Δήμο Θερμαϊκού.
Δύο όμως σημεία συζητήθηκαν μεταξύ των δημοτών.
Το ένα αφορούσε την κραυγαλέα απουσία πολλών πρώην και νυν δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, αρχηγών παρατάξεων κ.λπ. που έβγαζε μάτι! Αποχή με σκοπό να καταδειχθεί η δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου; Δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος. Η παρουσία τους δεν «στοιχίζει» τίποτα και δεν συνιστά μοχλό πίεσης.
Προ διετίας (και ας μου επιτραπεί να θυμίσω πως αυτό έγινε με δική μου παρότρυνση), είδαμε, εν όψει των επερχόμενων εκλογών, να εναγκαλίζονται μεταξύ τους οι τότε δήμαρχοι Περαίας, Μηχανιώνας και Επανομής και, μεταξύ φιλοφρονήσεων, ρετσίνας και άλλων αβροτήτων, να αναφέρονται στο «μέλλον του τόπου»!
Ξαφνικά διεπίστωσαν οι κύριοι λοιπόν, ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πια «μέλλον του τόπου»;
Η σημερινή «μαζική» αποχή τους και η εν γένει κοινωνική τους συμπεριφορά δημιουργεί στους δημότες τη βάσιμη υποψία πως σε ένα χρόνο από τώρα, θα «ξαναθυμηθούν». Θα παρίστανται σε παρόμοιες εκδηλώσεις, επιμελούμενοι το ίματζ τους για λόγους και πάλι προεκλογικούς!
Πάμε και στο τρίτο σημείο.
Αναρωτιόμαστε μήπως τα τούρκικα σήριαλ  με ό,τι αυτά απεικονίζουν (γλώσσα, συνήθειες, συμπεριφορές, ήθη κλπ) αρχίζουν και «κυλούν» για τα καλά πια στο αίμα των Ελλήνων.
Στο όνομα της όποιας (επιβεβλημένης) αδελφοποίησης των λαών, συγχέουμε, άραγε, το νόημα ιστορικών γεγονότων μειώνοντας τη σημασία τους;
Η επιλογή των διοργανωτών να καλέσουν τουρκάλα αοιδό προς τέρψιν των δημοτών, την τελευταία βραδιά των εκδηλώσεων μνήμης(!), δεν ήταν ό,τι καλύτερο και σοφότερο.
Το αποκλειστικά τούρκικο ρεπερτόριο ΔΕΝ «γεφύρωσε» τα τραγικά ιστορικά γεγονότα με την εφήμερη «διασκέδαση» που προσφέρθηκε στους δημότες.
Καλούνται να κοντρολάρουν την ιστορική τους γνώση οι κ.κ. διοργανωτές, σεβόμενοι την ιστορική μνήμη.
Μπορεί οι Τούρκοι να προσέδωσαν τον τίτλο του «μεγαλοπρεπούς» στον Σουλεϊμάν, δεν θα έβλαπτε όμως για μας να είναι απλώς ο…Σουλεϊμάν!

Ρίξτε μια σύντομη ματιά στις εκδηλώσεις, βλέποντας το βίντεο πατώντας  ΕΔΩ